Per a consultes: tel. 620 867 761. Accés a inici: clica sobre el logo InformaNiUS

13/12/08

CRÍTICA (CONSTRUCTIVA) AL CONSELL MUNICIPAL DE MEDI AMBIENT. VOLEM PARTICIPACIÓ REAL.

En el darrer Consell Municipal de Medi Ambient vam lliruar al Sr. Roger Zamorano, Alcalde de la Vila d’Arbúcies i Regidor de Medi Ambient i Territori, el següent document que teníem preparat per a fer una instància abans de saber la convocatòria.

Natura i Usos Sostenibles d’Arbúcies MANIFESTA:

Que per part de l’Alcaldia-Regidoria de Medi Ambient, no s’havia convocat cap Consell Municipal de Medi Ambient des del mes de parç passat. Els Consells Municipals hauríen de ser una eina de veritable participació. Convocats amb regularitat. Són una eina que no s’ha de llogar a cap emprea de serveis (i per tant, sense costos afegits), no cal cap equip que dinamitzi la participació (o que la condueixi) . A Arbúcies ja hi ha tradició i compromís i l’assitència depèn dels temes i les expectatives. No es pot delegar la participació a uns tècnics. Els Consells són un espai es pot parlar de temes amb visió àmplia, sense fragmentar en barris creats artificiosament. Però per a què funcionin, l’Ajuntament se’ls ha de tenir en compte.

Que en els Consells Municipals de Medi Ambient s’haurien d’exposar projectes i informes i s’haurien de posar a votació per saber el grau de suport o desacord que tenen. Defensem que siguin eines de transparència informativa. Sabem que les decisions no poden ser vinculants, però sí que seran un element a tenir en compte per part de qui ha de prendre decisions que, no ho qüestionem pas, són els regidors i regidores electes.

I PROPOSA:

1. Que es convoquin els Cosells Municipals de Medi Ambient, amb la regularitat establerta de manera ordinària, i de manera extraordinària, si convé. Cal demanar el posicionament del CMMA abans de prendre les decisions en temes que afecten el seu àmbit, que en molts casos és transversal. També caldria tenir en compte decisions que afecten a altres Consells que tinguin repercussió amb el medi ambient (pagesia, urbanisme,...).

2. Que en l’ordre del dia inclogui punts de seguiment dels temes que hi ha encetats de mesos anteriors
a) Claveguerem. Hi ha alguns temes del Pla que s’haurien de parlar. Com està el tema dels col·lectors que ara recullen aigües residuals i pluvials conjuntaments i que progressivament s’han de separar?. Com està el tema dels abocaments d’aigües pudents sota la bassa de la Farga o sota el Col·legi Dr. Carulla?
b) Aigües superficials i entorn. Quines decisions s’han de prendre sobre el projecte dels Regs?. No caldria un debat que no només fos tècnic? Com s’ha de remodelar la Riera? Netejar la riera és estassar –passant la maquineta- les plantes (algunes florides) i deixar els plàstics i residus a la vista, sense treure’ls?
c) Remodelació del carrer Camprodon. Aquesta és l’obra que cové fer a ra a Arbúcies? Es tallaran els arbres? Nosaltres pensem que és més urgent, dedicar esforços a la nova biblioteca. I sobre les voreres i d’altres solucions més econòmiques. I a Arbúcies hi ha voreres i carrers que estan molt malament i que seríen prioritàries abans que el carrer Camprodon. Sí també sabem que s’engega un procés participatiu, però per veure com es farà l’obra, no per dir si convé o no fer-la abans que altres prioritats.
d) Camping La Sureda. Com està el tema? Una part de la sentència de retirar bungalows s’ha complert; però, s’ha regularitzat tot? Seguim pensant que més que un camping és una urbanització parcelitzada de barracons.
e) Pitch and Putt. És un tema que no està tancat. S’hauran de donar permisos a més a còrrer sense possibilitat de reacció?
d) N’hi ha d’altres que no hem d’oblidar, com és el cas del desdoblament de l’Eix transversal, situació d’antenes de telefonia mòbil, entre d’altres.

5 comentaris:

NiUS d'Arbúcies ha dit...

El divendres 12 es va fer la presentació pública del document que preveu la millora dels REGS de l'entorn urbà d'Arbúcies.

Veiem molt positiu que s'hagi fet aquest estudi i que se'ns faciliti la informació i esperem que també es tinguin en compte les nostres aportacions que en el cas de NiUS van en les següents línies:

- Estem d'acord i veiem necessari canalitzar o entubar només alguns punts concrets de la xarxa de recs (allà on es trenquen o s'obturen per esllavisades). Però s'ha de fer d'una manera molt selectiva i això no s'ha de generalitzar. Sabem que hi ha visions que ho voldríen més entubat, Respectem les persones que opinen això, però considerem que no totes les "perdues" d'aigua són perjudicials. El recs han de feixar filtrar l''aigua que permeti que segueixi havent la vegetació al seu voltant. una vetetació que a l'estiu regula la temperatura de la vall i la vila. Quanta més vegatació desaparegués, més calurosos serien els estius.

- També coincidim que l'execució de les obres ha de ser molt curosa, pràcticament manual. Evitem l'us de màquines. Sabem que suposa més temps, però la riquesa que suposen el queda dels recs de l'entorn urbà d'Arbúcies és un bé a preservar.

Anònim ha dit...

mireu aquest bloc diuen que està emparentat amb vosaltres:
http://plataforma-camprodon.blogspot.com/

Podeu opinar-hi també, seria molt constructiu.
Gràcies

Anònim ha dit...

Qui ho diu?

En aquest poble tothom està "emparentat" d'una manera o altra, i això no és cap descrèdit. Hi ha moltes associacions amb membres repetits i molts objectius comuns en diferents associacions.

Fins el dia que no tinguem clar que en aquest Planeta Terra TOTS estem emparentats, i més els de l'espècie humana, no anirem pas bé.

I sobre el carrer camprodon, crec que es pot vianalitzar amb poc pressupost i sense tallar arbres (ginkos i acer, que diguin els veïns la seva (i que se'ls escolti) i amb el que sobri que arreglin altres carrers, voreres... o que es dongui a països que passen gana.

Anònim ha dit...

El company Joan diu que hi ha moltíssimes coses més importants i greus per solucionar que el carrer Camprodon. Hi estic d'acord. Però si us plau que els arbres del carrer camprodon es sacralitzin d'aquesta manera fa riure (hi ha coses més greus i importants suposo). Malauradament l'ignorància també està emparentada.

Anònim ha dit...

A l'anòmim del 23 de desembre.
Jo no sacralitzo res. Això t'ho has fet tu. Però si que cal donar a les coses la seva importància i que tenen nom i fer-ho saber (no com els anònims). I a més tenen preu (i ara són més cars que uns anys enrera). Tu riuel que vulguis. Jo no et qualificaré d'ignorant. No em cal.
I aquest "també" et delata.