Per a consultes: tel. 620 867 761. Accés a inici: clica sobre el logo InformaNiUS

27/1/09

SUPORT AL·LEGACIONS CONTRA LA MAT


La Plataforma contra la MAT continua la lluita fent una nova CAMPANYA DE RECOLLIDA D'AL·LEGACIONS. Si voleu posar-vos en contacte l'adreça és noalamat_premsa@yahoo.es
El perquè del NO. Altenatives. Notícies, etc. al web de NO A LA MAT http://www.nomat.org/ Cliqueu a comentaris i veureu els actes que tenen previstos pel que fa al tram Santa Llogaia-Bescanó-Riudarenes i un model d'al·legacions.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Document definitiu per tancar el tema de la resposta a la resposta de les al•legacions en el tram Bescanó-Sta.Llogaia i brancal de Riudarenes.
Us enviem adjunt el document adreçat a les entitats i el document destinat a particulars. L'objectiu és que quan la Direcció General d'Energia tanqui l'expedient i el trameti a Madrid hagi d'incloure una nova queixa masiva de la població, que a més té un fonament jurídic que es podrà utilitzar en futurs contenciosos.
Hem d'aconseguir milers de signatures i tenim de temps fins a mitjans de febrer. Ja es pot començar la recollida de signatures
El dijous 23 de gener està prevista una assemblea a les 21'00h al local del Casal Independentista La Sega 1640, carrer Anselm Clavé, una mica més avall de Can Fontdeglòria.
El dissabte 24 de gener, registrarem la denúncia col•lectiva a la seu de la Policia Local de SCF i a les 11,00h del matí convoquem a la premsa a la comissaria dels Mossos de SCF
El divendres 30 de gener, si no hi ha novetat, es farà una xerrada informativa a Sta. Coloma, a les 20h a la Biblioteca. Comptem amb el suport de l'ajuntament.

MANIFESTA:
Que els Serveis Territorials del Departament d’Economia i Finances a qui ens dirigim està tramitant la sol•licitud d’autorització administrativa, declaració d’impacte ambiental i aprovació del projecte d’execució de la línia aèria de transport d’energia elèctrica a 400 KV, doble circuit, entrada i sortida a la subestació a Riudarenes, de la línia Vic-Bescanó així com de la subestació elèctrica de Riudarenes; la sol•licitud d’autorització administrativa, declaració d’impacte ambiental i aprovació del projecte de la línia elèctrica a 400 KV, doble circuit Bescanó-Ramis-Santa Llogaia i sol•licitud d’autorització administrativa, declaració d’impacte ambiental de la subestació elèctrica 400 Kv “Ramis” i “Sta. Llogaia” sol•licitant per totes elles la declaració en concret d’utilitat pública, presentades per Red Eléctrica de España, SA (REE).
Que REE justifica la construcció de la línia de 400 KV en la necessitat energètica de les comarques gironines i l’alimentació del Tren d’Alta Velocitat, sense que hagi facilitat dades objectives i basant-se en un estudi pretesament independent, informe SENER, encarregat per la pròpia Generalitat de Catalunya, administració tramitadora del projecte. Aquestes dades, informació i estudis han estat reiteradament reclamats a REE, Generalitat i Govern espanyol i fins a dia d’avui no han estat facilitades, provocant que les entitats, Ajuntaments i ciutadania no hi hagin pogut tenir accés i realitzar estudis independents.
Que el Conseller d’Economia i Finances, l’Honorable Sr. Antoni Castells i Oliveres, no ha donat cap explicació pública sobre el projecte i no ha participat en cap deliberació ni debat sobre la seva conveniència i necessitat malgrat haver estat reclamat reiteradament per Ajuntaments, Organitzacions i Ciutadania. Tampoc ha justificat com es pot garantir la independència en la tramitació d’aquest projecte per part del Sr. Director General d’Energia i Mines, Sr. Agustí Maure i Muñoz, responsable de la tramitació i ex-director tècnic de la companyia sol•licitant REE.
Que la tramitació del projecte ha estat fragmentada en set projectes diferents, realitzant, per a cadascun d’ells, un estudi d’impacte ambiental independent malgrat la seva relació d’interdependència, evitant d’aquesta manera realitzar un estudi de conjunt tal com preveu la legislació, per tant, s’ha vulnerat la Directiva 85/337/CEE del Consell de 27 de juny de 1985 així com l’article 124 del Real Decreto 1955/2000 d’1 de desembre.

Que els diferents estudis d’impacte ambiental no preveuen alternatives reals i eficaces tal com estableix la legislació sinó que en cadascun d’ells es parteix d’un traçat predeterminat i de la ubicació d’unes subestacions preelegides. D’aquesta manera s’imposa una alternativa sense escoltar Ajuntaments, Organismes i Ciutadania. Fruit d’aquesta actuació, la població ha assistit a manifestacions contradictòries fet que ha accentuat la desinformació i la indefensió davant el procés. En són exemple l’Informe Final del Comissari Europeu, Sr. Mario Monti (Informe del Coordinador Europeo Mario Monti; Proyecto de Interés Europeo EL3”, setembre de 2008, Brussel•les) i l’informe del Departament de Medi Ambienti Habitatge, (sobre L’EIA de la subestació de Riudarenes i la línia elèctrica de 400KV d’entrada i sortida a aquesta) de 18 de juliol de 2008 sobre la possibilitat i la recomanació del soterrament de la línia pel corredor d’infraestructures, informacions a les quals s’ha tingut accés un cop finalitzada la fase d’informació pública i que contradiuen el que fins aquell moment el Departament d’Economia i Finances i la Direcció General d’Energia i Mines havien sostingut.
Que davant la manca d’informació facilitada del projecte i la indefensió dels Ajuntaments, Organismes i Ciutadania el Síndic de Greuges, Sr. Rafael Ribó va redactar l’informe Núm.7524/2005, amb data 11 de març de 2008, on recomanava a REE i al Departament d’Economia i Finances que facilités informació acurada i transparent respecte el procediment, elevant la queixa al Defensor del Poble Europeu.
Que en els estudis d’impacte ambiental no s’ha tingut en compte l’increment del risc d’incendis forestals, la desforestació, la humanització d’espais verges poblats de vegetació i d’aus d’interès prioritari per la Unió Europea com l’àguila cuabrarrada (Hieraeatus fasciatus), el risc per la salut de les persones creat pels camps electromagnètics i s’ha menystingut i ridiculitzat aquests arguments i preocupacions dels Ajuntaments, Organismes i Ciutadania, defugint sempre donar una explicació, participar en cap debat o facilitar informació crítica i veraç.
Que aquest projecte ha creat una gran preocupació a la ciutadania que ha vist com s’imposava una línia elèctrica sense que se’ls donés cap explicació per això s’han expressat de forma massiva com mai abans havia passat a Girona participant en tres manifestacions de fins a 20.000 persones i presentant fins a més de 6.000 al•legacions al projecte.
Que el Tractat de la Unió Europea i la legislació espanyola garanteixen el dret a gaudir d’un medi ambient adequat per al desenvolupament de les persones, ara i en les generacions futures, dret que no s’està respectant a qui subscriu.
Que el Conveni Internacional d’Aarhus d’accés a la informació, participació pública i accés a la justícia en matèria de medi ambient signat el 25 de juny de 1998 i ratificat per l’Estat Espanyol el 15 de desembre de l’any 2004, en el seu article 6 preveu que en projectes de línies de 400 Kv, quan s’iniciï el procediment de presa de decisions respecte el medi ambient s’informarà la ciutadania de forma eficaç i s’adoptaran mesures perquè la seva participació sigui efectiva des de l’inici de la tramitació del projecte, quan totes les opcions i solucions siguin encara possibles i Ajuntaments, Organismes i Ciutadania puguin exercir una influència real. El procés de participació de la ciutadania ha de possibilitar que abans que es doni l’autorització del projecte, aquesta pugui sotmetre per escrit o a través d’un debat públic o investigació pública on hi participi el sol•licitant, totes les observacions, informacions, anàlisis o opinions que es considerin pertinents respecte l’activitat proposada. Aquestes prescripcions es reflecteixen en la Directiva 2003/4/CE del Parlament Europeu i del Consell de 28 de gener de 2003 i en el RDL 1/2008 d’11 de gener pel que s’aprova el text refós de la Llei d’Avaluació d’Impacte Ambiental dels projectes, legislació que fins a dia d’avui ha estat vulnerada per la tramitadora i per REE.
Per tot això exposat,
SOL.LICITEM
Que accepti aquest escrit i les manifestacions que conté i acceptant-les passin a formar part de l’expedient de sol•licitud d’autorització administrativa, declaració d’impacte ambiental, aprovació del projecte d’execució de la línia aèria de transport d’energia elèctrica a 400 KV, doble circuit, entrada i sortida a la subestació a Riudarenes, de la línia Vic-Bascanó així com de la subestació elèctrica de Riudarenes; de la sol•licitud d’autorització administrativa, declaració d’impacte ambiental i aprovació del projecte de la línia elèctrica a 400 Kv, doble circuit Bescanó-Ramis-Santa Llogaia i de la sol•licitud d’autorització administrativa, declaració d’impacte ambiental de la subestació elèctrica 400 Kv “Ramis” i “Sta. Llogaia” sol•licitant per totes elles la declaració en concret d’utilitat pública, presentades per REE, que s’està tramitant, es respecti el Conveni d’Aarhus ratificat per l’Estat espanyol, la legislació aplicable en aquest procediment i en conseqüència promogui el debat públic i faciliti la informació objectiva i veraç i procedeixi a la no aprovació de l’autorització administrativa i del projecte d’execució, informi desfavorablement respecte la declaració d’impacte ambiental i no declari la utilitat pública de la línia