Per a consultes: tel. 620 867 761. Accés a inici: clica sobre el logo InformaNiUS

8/5/09

NiUS PRESENTA A CONCURS UNA ACCIÓ AMBIENTAL DE L'IES MONTSORIU

NiUS, amb el suport del Consell Municipal de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Arbúcies, presenta la candidatura de l'IES MONTSORIU al Premi Escoles Verdes per la seva actuació: PRESERVACIÓ DE LA COLÒNIA D'ORENETES DE LES FAÇANES DE L'EDIFICI DE L'INSTITUT.

Creiem que recolzar aquesta actuació té un doble valor:

1. Reconeixement de la feina feta i estímul de cares al futur.

2. Ajudar a la difusió de bones pràctiques. Hem de donar a les orenetes el valor que tenen, tan estètic com ecològic (insectívors, orenetes=-insectes). El benefici és molt superior al inconvenient dels seus excrements. Sovint desapareixen NiUS amb obres i reformes. Cal aplicar les solucions per fer compatible la presència de nius d'orenetes al cel dels nostres carrers amb l'activitat humana.

Els mèrits que al·leguem són els següents:

* La sensibilitat demostrada en el centre durant 35 anys que va fer possible la formació de la colònia d’orenetes malgrat els inconvenients i despeses de neteja que suposava.

* L’actuació de l’equip dinamitzador i el Comitè Ambiental :
a) Davant de la pintura de les façanes: buscar assessorament, vetllar per que es fes en època que no perjudiqués les cries, vetllar perquè s’utilitzés una pintura no tòxica, vetllar perquè no es muntés una bastida que dificultés l’accés de les orenetes als nius (utilitzant elevadors).
b) En el cas de la col·locació de persianes: gestionar la consecució de nius artificials i assessorar sobre la seva col·locació.

* La implicació dels Equips directius i el Consell Escolar, donant suport a la iniciativa i a les gestions, incloent en els pressupostos les despeses afegides.

* La participació de l’alumnat en les activitats proposades en relació a les d’orentes (estudi, amb propostes de diferents àrees), col·laboració en el cens del Projecte Orenetes, treball de recerca...

* La difusió del projecte amb la intenció de consolidar la sensibilitat en el centre i d’escampar-la més enllà de l’àmbit de l’IES (presentació al fòrum d’Escoles Verdes del 2007, del premi Ecopropostes 2005, articles a les revistes locals, web i youtube...). Durant aques darrers 5 anys dos IES han demanat com s’havia portat el projecte.

Resumint, destaquem els mèrits: la durada, la continuitat, la sensiblitat, la implicació i participació dels diferents sectors, la gestió, la incidència en l’àmbit curricular i la difusió que s’hi ha donat i l’aplicabilitat a altres centres i edificis públics i particulars.
I a partir d'aquí molta sort!
Més informació a comenaris, al WEB DE L'IES, CARPETA ESCOLA VERDA i al BLOC VERD de l'Ies Montsoriu:

3 comentaris:

NiUS d'Arbúcies ha dit...

Extracte de la iniciativa
Durant més 35 anys una colònia d’orenetes (Delichon urbica) va anar creixent i fent els seus nius a les façanes de l’institut Montsoriu d’Arbúcies, sota voladissos i finestres. Ha arribat a sobrepassar el centenar de nius. Durant aquests temps es qüestionava si treure’ls o no en alguna ocasió, donat que a la primavera s’embrutien els vidres i la façana. Els nius, però, s’han respectat gràcies a la defensa que n’ha fet el professorat de Ciències Naturals, al suport de professorat i a la predisposició dels diferents equips directius a dedicar un pressupost per a netejar cada any els vidres d’excrements.

Fa 5 anys el centre s’havia de pintar per fora després de tant de temps en funcionament i a més, s’havien de fer canvis en el sistemes de tancament de les finestres per evitar pèrdues energètiques i posar persianes externes, que serviran per millorar les condicions de lluminositat dins les aules com suposaren també un cert aïllament tèrmic. En la remodelació hi participava econòmicament l’AMPA. L’acció de pintar les façanes afectava el 100% dels nius i la remodelació de les finestres afectà uns 80 nius d’un total de 134.
La colònia es va salvar i les pèrdues de nius es van compensat amb la col•locació de nius artificials, uns donació de l’entitat Iaeden que serviren de model i altres fabricats per uns pares d’exalumnes del centre. Les reformes exteriors van acabar el curs 2006-2007.

Els nius i la presència de les orenetes de primavara a tardor formen part del paisatge de l’IES i el professorat ho aprofita com a un recurs més del medi, destacant l’impuls que es va donar a un treball de recerca de 2n de Batxillerat (anys 2007- i 2008) i que va ser premiat a la convocatòria Ecopropostes de Ràdio Marina de Blanes i el Consell Comarcal de La Selva. També participem en el Projecte Orenetes de l’ICO.

NiUS d'Arbúcies ha dit...

1029

Anònim ha dit...

Veig que no només us dediqueu a criticar.