Per a consultes: tel. 620 867 761. Accés a inici: clica sobre el logo InformaNiUS

16/1/11

PALMERA CENTENÀRIA TALLADA AL CARRER DE LA PIETAT.

NiUS lamentem i denunciem que l'opció final de l'Ajuntament d'Arbúcies hagi sigut tallar la palmera gran del carrer de la Pietat. Un exemplar únic a Arbúcies per la seva mida i per la seva ubicació que va quedar afectat per l'escarbat morrut de la palmera. A la base feia més d'1m de diàmetre i mitja alçada 80cm.
NiUS havia contactat amb els serveis de medi ambient i amb l'alcalde amb voluntat de compartir informació i trobar una altra solució menys dràstica (les palmes ja s'havien tallat). La plaga va arribar a Catalunya fa 5 anys, i a la Península 15. Inicialment la mesura era tallar i cremar, però actualment hi ha tractaments que s'han aplicat a molts indrets que tenen un nombre molt més alt d'exemplars.

¿Perquè l'Alcalde d'Arbúcies ha obviat les altres possibilitats? Per qüestions econòmiques? Bé hi ha diners per fer gelosies amb plantes a la plaça de l'Ajuntament i altres actuacions "de disseny". ¿Què passa, que fer coses noves és més vistós i, en canvi, mantenir el que ja hi ha no dóna tanta bona imatge? ¿Què passa, que NiUS som un entrebanc que desllueix la seva acció perquè recordem alguns aspectes del programa del seu mateix partit que no compleix i en proposem d'altres que no se les podria atribuir com a mèrit propi?. NiUS no ha de lloar el que el govern fa bé (que, evidentment, quan es dóna el cas ho recolza), perque a part de ser el seu deure, ja se n'encarreguen de fer-ho els seus mitjans de comunicació. NiUS col·laborem amb moltes coses del poble al costat de l'Ajuntament, però parlem quan fa falta en relació a la informació que tenim. Abans de tallar, es podia haver provat la ENDOTERÀPIA.

Donat que pot haver-hi afectats a nivell particular, facilitem aquests ellaços per a que la plaga del morrut de la palmera no faci més estralls a les palmeres d'Arbúcies de les espècies que poden ser afectades.

Informació del la plaga del morrut de la palmera del Departament d'Agricultura de la Generalitat
Informació: Lluita contra la plaga adaptat a normativa europea. Departament AGricultura Generalitat.
Enllaç a www.alzinar.com on s'expliquen mesures de lluita alternatives a la tala.
Enllaç Amics dels Arbres. Arbres Amics. Tractament de la Universitat d'Alacant contra el morrut.
Enllaç amb informació de Tècniques de Jardí d'ENDOTERÀPIA per a palmeres afectades pel morrut.Aplicat a Vilanova i la Geltrú.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

semble mentida que no coneixeu el SR.Zamorano,quan us ha escultat?

Anònim ha dit...

el tractament del morrut que l'ajuntament d'arbucies pateix des de fa 8 anys s'ha d'aplicar a la primavera i ves a saber després on l'enviaran a fer mal

Francmirador ha dit...

Ara diuen que falten diners i fa uns anys se'ls gastaven en "tècnics de participació": taules de barri, procés participatius... diners que se'ls podien haver estalviat convocant Consells Municipals que ja havien existit: d'Urbanisme, de Medi Ambient, ...

Fariem birgueries amb el que es va malgastar.

Anònim ha dit...

Vergonyós, realment vergonyós. Sempre he considerat que el carrer Pietat és el més bonic del poble, sense aquesta palmera perd un dels seus encants. Ho lamento profundament.

DEL FACEBOOK DE NiUS ha dit...

Realment la notícia m'estristeix... Si tot es fa així, què en serà del nostre poble???? Potser cal ensenyar al senyor alcalde a escoltar la veu d'aquells que en saben...El poble és de tots i de totes...

DEL FACEBOOK DE NiUS ha dit...

tallar sempre ha de ser l'ultima solucio!!