Per a consultes: tel. 620 867 761. Accés a inici: clica sobre el logo InformaNiUS

24/7/14

REMODELACIÓ DEL CARRER CAMPRODON, TORNEM A PARLAR DEL GINKO BILOBA

Notícia de BaixMontsnenyInfo

Des de NiUS volem manifestar novament el nostre desacord amb la manera que es planteja la reforma del Carrer Camprodon. La falta de diners ha fet que algunes coses es deixin de fer, però en el projecte encara es contempla l'eliminació dels actuals arbres.Sí que hem d'acceptar que una espècie no és convenient perquè fa un pugó inconvenient i que provoca un suc enganxós.  Però els Ginkos els hem de salvar. Fixeu-vos que en més de mig segle d'edat que tenen la seva mida no ha crescut desmesuradament (normal, perquè n'hi ha de mil·lenaris),  ni han fet malbé el paviment,  i en canvi fan un servei excel·lent i són fàcils de mantenir.   Ens reafermem en la nostra convicció que els Ginko biloba caldria mantenir-los (i no només uns poquets). Els seus beneficis són comprovats. No creiem que salvar-los encarís el projecte, i menys tal com està plantejat ara. Ja ens veiem a venir que després, en una nova remodelació, s'haurien de tallar els que s'haurien canviat ara. Veureu com aquesta remodelació durarà ben poc i aviat hi haurà solcs i bonys per retocs que s'hauran de fer.
No s'hi val a pensar només en terminis electorals, que és això el que està passant, i si no calculeu la previsió de començament i durada de les obres, acaben just abans de l'inici de la campanya electoral propera.

SI NO SABEM EL QUE TENIM, NO HO PODEM VALORAR, almenys que no sigui per ignorància.

Tornem a posar els arguments de 4 anys endarrera:

TEMA ARBRAT: Defensem que s'han de salvar al màxim elsGinkgo bilobas que hi ha i que no n'hi ha prou en uns quants a la placeta. No defensem tant els altres tipus perquè tenen malures i pugons, però vaja, valdria la pena aprofitar-ne alguns.

Arguments en favor dels Ginkgo:
* Han demostrat ser resistents al medi ambient urbà. Són soferts. No agafen malures
* El seu creixement és relativament lent i el brancatge és pot "conduir" molt bé.
* Si tenen suficient aigua no tendeixen a l'arrelament horitzontal.
* És una arbre estèticament bell, original, s'ha adaptat bé des de temps geològics (arbre vivent fòssil). 
* Tot i que dels exemplars urbans no s'utilitzen les seves propietats terapèutiques, sí que emeten aromes a l'aire que generen beneficis.
* El cost d'un Ginko de l'edat de més de 30 anys, com és el cas, ronda els 300€.
* El Ginko és un arbre molt menys molest que el plàtan (alergies, pols, boles, fulles...) o la morera (la que embrut), és molt decoratiu.

Per diferents motius naturals, però també econòmics, val la pena no malmetre un patrimoni. Si no poden quedar-se al carrer, almenys fer un transplantament a un lloc adient (entorn de poli, per xemple, alguna plaça...). Tot i que alguns poden morir en el procés, sempre n'hi haurà que sobreviuran. Quants més en salvem, millor. 

En cas contrari faríem els comptes dels diners malversats i de l'oportunitat perduda. Ecològicament i econòmicament la Vila hi perdreria, esperem que no sigui el cas.